TV, films en series zijn niet echt aan mij besteed. Boeken des te meer. Van jongs af aan verslind ik ze in stapels! Een mooie vorm van ontspanning na een drukke dag en er nog wat van opsteken ook! Mijn goede voornemen op 1 januari 2020 was om elke week een boek te lezen. Nu, ruim anderhalf jaar later blijkt die doelstelling goed vol te houden en telt het lijstje precies 100 boeken.
Tijd om de balans op te maken en de lijst te categoriseren. 6 onderwerpen die mijn interesse hebben, staken er met kop en schouders bovenuit: innovatie, (geo)politiek, muziek, maatschappij, sport en historie. Om anderen te inspireren ook eens een goed boek te pakken (en wellicht nog wat nuttige leestips terug te krijgen) besloot ik voor elk onderwerp een top drie samen te stellen.
Innovatie
Inkoppertje natuurlijk! Op mijn eigen vakgebied is er veel te lezen! Natuurlijk techniek en vooruitgang, eigenwijze ideeën, maar vooral gezond optimisme over de toekomst kenmerken de top drie.
- Drawdown. Het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren. Paul Hawken.
Klimaatproblemen? Zeker, daar zien en lezen we veel over. Maar te weinig gaat het over échte oplossingen. Paul Hawken weet ze op een rij te zetten en nog door te rekenen ook! Daar gaan de handen van jeuken. - Nederland in ideeën. 101 denkers over inzichten en innovaties die ons land verander(d)en. Diverse auteurs.
De titel zegt eigenlijk genoeg. 101 Nederlandse toppers op hun vakgebied die elk in 1000 woorden omschrijven welk idee of innovatie het meeste voor Nederland heeft betekend of zal gaan betekenen. - Vooruitgang. Tien redenen om naar de toekomst vooruit te kijken. Johan Norberg.
Dat een opsomming van feiten zo’n opbeurend boek kan opleveren! Norberg zet op een rijtje wat de mensheid allemaal heeft bereikt op gebieden als gezondheid, armoedebestrijding en geletterdheid. Het resultaat: zin en vertrouwen in de toekomst.
Geopolitiek
Het heeft altijd al mijn interesse om te trachten te snappen hoe de wereld om ons heen in elkaar zit. In tijden van Covid, opkomend China en populistische leiders geen overbodige luxe en geeft beeld van ‘de grote lijn’ achter het vluchtige, dagelijkse nieuws.
- De nieuwe wereldorde. Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt. Rob de Wijk.
Met de opkomst van China en de impact daarvan op onze wereld, maar zeker ook mijn werk, is een beetje duiding wel op zijn plaats. Dat kun je aan hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk wel overlaten. - Wat is populisme? Jan-Werner Müller.
Trump, Orban, Erdohan; een komen en gaan van populistische leiders op het wereldtoneel. Ook in eigen land vliegen de populistische partijen ons om de oren. Dat mijn politieke opvatting anders is, mag duidelijk zijn. Maar desalniettemin nuttig om het politieke succes van populisme te begrijpen. - De slag om Europa. Rob de Wijk.
Met dit boek dat begin dit jaar uitkwam, overtreft De Wijk ‘De nieuwe wereldorde’. Hoofdstukken lang beschouwt hij kritisch de houtgreep waarin Europa wordt gehouden tussen de VS, Rusland en China. Geen toekomst voor Europa? Zijn conclusies zijn verrassend positief.
Muziek
De verhalen over glorieuze en ontspoorde rockers; ik kan er geen genoeg van krijgen. Er over lezen geeft het verhaal achter de muziek en teksten even wat meer. Dat ik me niet tot mijn eigen muzieksmaak, blijkt wel uit bijvoorbeeld de biografie van George Baker die tussen de honderd gelezen boeken staat. Die haalde de top drie overigens niet.
- Johnny Cash. De Biografie. Robert Hilburn.
Een unieke muzikant met een uniek leven vol ups en downs, uitmondend in die fantastische American Recordings aan de hand van meesterproducer Rick Rubin. Topbiografie. - Kaal. Backstage in een rockleven. Marco Roelofs.
Heideroosjes voorman Marco Roelofs neemt de lezer op eerlijke wijze mee in de reis van de polder naar de (muziek)top om er vervolgens net zo hard weer af te donderen! - Rory Storm. Hoe de koning van Liverpool werd onttroond door de Beatles. Tom Egberts.
Het Liverpool in de fifties en sixties vanuit een uniek gezichtspunt: de topper in de lokale scene die het uiteindelijk niet redde tegen ‘dat andere bandje’ van de Merseyside.
Maatschappij
Zo interessant als de eerder beschreven grote, geopolitieke ontwikkelingen zijn, minstens zo interessant is het om te lezen over de maatschappij waar wij midden in zitten. Schrijvers als Rutger Bregman ontvangen (naar mijn mening terecht) veel lof met hun eigenzinnige, innovatieve kijk op de maatschappij.
- De meeste mensen deugen. Een nieuwe geschiedenis van de mens. Rutger Bregman.
Veel is al gezegd over dit succesvolle boek. Maar lees dit boek voor een gezonde dosis vertrouwen in de mens en hoop voor de toekomst. En nog onderbouwd ook! - Dit is Londen. Leven en dood in een wereldstad. Ben Judah.
Een rauw portret van de zelfkant van die wereldstad, zo dichtbij daar aan de andere kant van het kanaal. Op aangrijpende wijze wordt weer eens duidelijk gemaakt dat ons goede leventje geen vanzelfsprekendheid is. - Gratis geld voor iedereen. Rutger Bregman.
Een masterclass baanbrekend en wereldverbeterend denken van de hand van Bregman. Daar ben ik eigenlijk altijd wel voor te porren!
Sport
Net als in de muziek ook zo’n mooie bron van (gevallen) heldenverhalen. Een top drie met Marco van Basten en Leo Beenhakker zegt genoeg denk ik.
- Basta. Edwin Schoon.
Wow. Jeugdidool Marco van Basten blijkt een mens! Goudeerlijke biografie met de voetbalsuccessen, maar vooral het leed om daar te komen. Uniek is het eerlijke verslag van zijn mislukte trainersloopbaan en wat dat met hem als mens doet. - De Rodchenkov affaire. Dr. Grigory Rodchenkov.
Rusland niet onder eigen vlag op de Olympische spelen? Dit boek legt uit waarom. Tot in de kleinste details beschrijft Rodchenkov hoe geslepen, genadeloos, maar bovenal hoe wijdverbreid het Russische dopingprogramma in elkaar zat. - Don Leo. Het werd stil aan de overkant. Bert Nederlof.
‘Moeten we het nu weer over het WK van 1990 hebben…zucht…’ Zoals Leo Beenhakker briljant werd geïmiteerd in Studio Spaan. De trainer met de mooiste quotes uit het betaald voetbal. Met als absolute hoogtepunt de doldwaze avonturen met Mario Been op Trinidad en Tobago.
Historie
Als je wilt snappen hoe de wereld anno nu in elkaar zit, dan hoef je maar over je schouder te kijken naar de historie. Patronen herhalen zich en bewust of onbewust lijken we telkenmale in dezelfde valkuilen te lopen. Of toch niet en leren we iets van ons verleden?
- Alles wordt anders. Peter Smit en Jürgen Brater.
Vol bewondering lees ik biografieën van ondernemers en politici. Maar wil dit zeggen dat ze altijd gelijk hebben? In dit boek wordt het antwoord op genadeloze en humoristische wijze gegeven. 150 prognoses, van Einstein tot de directeur van Philips, die allesbehalve uitkwamen. - De tijd in kleur. Beelden uit de wereldgeschiedenis 1850 – 1960. Dan Jones en Maria Amaral.
Een fotoboek in de lijst? Jazeker! En wat voor één: door het inkleuren van historische foto’s, is het alsof je naast de gebeurtenissen zit. Veel parallellen met de briljante film They shall not grow old van Peter Jackson. - Churchills ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering. Hoe een handvol merkwaardige uitvinders hielp om de nazi’s ten val te brengen. Giles Milton.
Absoluut het beste boek van de 100 die ik heb gelezen. Een feest van herkenning voor iedereen die met zijn innovaties de wereld wil veranderen en tegen weerstand en bureaucratie aanloopt. Lezen!
Voorlopig ben ik van plan om het ritme van één boek per week vol te gaan houden, dus ik kan nog wel wat inspiratie gebruiken! Heb je suggesties in één van de genoemde categorieën of juist iets totaal anders dat ik móet lezen? Laat het me weten! Even voor degenen die door deze blog zin krijgen een boek uit de kast te trekken? Veel leesplezier!
Bron afbeeldingen: Bol.com