Skip to content

Wat er met name(n) toe doet

Met grafisch ontwerpster Ilse van Holsteyn van Kester werk ik al samen sinds het project ‘Trotter‘ in 2010. Ilse ontwikkelde de huisstijl voor de innovatieve, mobiele billboard, terwijl ik projectleider was van de technische ontwikkeling. In de daaropvolgende jaren hebben wij met enige regelmaat samengewerkt in de ontwikkeling van productideeën en verzorgde Ilse grafisch ontwerp voor projecten waar ik bij betrokken was. Mooi voorbeeld is de huisstijl voor Kweecker.

Eenendertig letters telt mijn bedrijfsnaam: ‘Bart van Meurs Productontwikkeling’. Niet echt een handzame lengte, zou je zeggen. Menig maal past ‘ie niet volledig op invulformulieren of wordt ‘ie afgekort op post die ik ontvang. Toch draagt mijn bedrijf deze naam al meer dan zeven jaar met trots en ben ik van mening dat er geen betere te vinden is. In deze blog vertel ik waarom en hoe we deze naam functioneel in een gloednieuwe huisstijl hebben gevat.

 

Productontwikkeling

Naar mijn mening moet een bedrijfsnaam de lezer in één oogopslag vertellen wat de betreffende onderneming voor hem kan betekenen. Ik ben opgeleid tot industrieel ontwerper aan de TU Delft. Dit is echter een breed vakgebied, dat bij velen vooral wordt gekoppeld aan design, vormgeving, tekenen, etc. Mijn rol is echter vooral die van projectleider in productontwikkelingstrajecten. Korte(re) termen als ‘projecten’ en ‘ontwikkeling’ heb ik overwogen, maar refereren veel meer aan project- dan aan productontwikkeling. ‘Projectmanagement’ is zelfs nog langer en mist, net als voorgenoemde termen, de verwijzing naar innovatie. En de term ‘management’ straalt meer bureaucratie uit dan de effectieve aanpak die ik voorsta. ‘Productontwikkeling’ dus!

toe-doet-1
toe-doet-3

Bart van Meurs

Als projectleider is het belangrijkste product dat ik ‘verkoop’ mijzelf. Ik ben er trots op dat klanten mij inhuren om mijn aanpak en waar ik voor sta. Precies de reden waarom ik er bewust voor kies mijn bedrijf compact te houden en groei te zoeken in slimme samenwerking met andere specialisten in plaats van aanwas van personeel. Ik denk ook dat dit ook de aanpak is die past bij mijn vakgebied en bij deze tijd. Productontwikkeling in het MKB is toch vaak iets dat naast de operationele organisatie plaats vindt en tijdelijk/projectmatig van aard is.

Daarnaast is persoonlijkheid iets dat, zeker in het MKB, van essentieel belang is. Veelal zit je rechtstreeks aan tafel met gedreven oprichters van bedrijven. Direct en persoonlijke contact dus. Om dat te benadrukken, is al mijn correspondentie en mijn website volledig in de ‘ik-vorm’. Ik wil mezelf niet groter voordoen dan ik ben door als eenmanszaak continu ‘wij’ te gebruiken. Mijn bedrijf, dat ben ik. Daarom: ‘Bart van Meurs Productontwikkeling’.

Oogkleppen

Als ontwerper, heb ik in het verleden best wel eens logo’s en huisstijlen ontwikkeld als nevenactiviteit. Toen ik ruim zeven jaar geleden mijn bedrijf oprichtte was het dan ook voor de hand liggend om daar zelf de vormgeving voor te doen.

Om als zelfstandige te kunnen blijven groeien, is het de kunst te focussen op de zaken waar je kracht ligt. Nevenactiviteiten, zoals subsidies, administratie, tekenwerk en dus ook grafisch ontwerp, besteed ik dus graag uit. Zo ook toen ik eind 2016 besloot dat mijn huisstijl toe was aan een opfrisbeurt. Het leek me daarnaast verfrissend om iemand anders met een frisse blik haar visie te kunnen laten geven op de uitstraling van mijn bedrijf. Zelf loop je toch het risico ‘met oogkleppen op te lopen’. Met grafisch vormgeefster Ilse van Holsteyn van Kester werk ik al jaren met plezier samen. Het bleek dan ook een schot in de roos haar de opdracht voor mijn nieuwe huisstijl te geven.

toe-doet-2

HUISSTIJL

‘Persoonlijkheid’, ‘directheid’ en ‘duidelijkheid’ zijn termen die bij mijn aanpak passen. Ik kan wel zeggen dat de nieuwe huisstijl dit in alle aspecten ademt. Bij de eerste Playstation ging Sony vier basale vormen gebruiken als functietoetsen en als onderdeel van de de visuele identiteit: driehoekje, kruisje, vierkantje, rondje. Deze eenvoud heeft mij altijd heeft aangesproken. Blij verrast was ik dan ook dat Ilse een beeldmerk uit de hoge hoed toverde dat op geheel eigen wijze dergelijke basisvormen combineerde.

De volgende uitdaging was die lange bedrijfsnaam. Dit is slim opgelost door drie schaalniveau’s te creëren waarop het logo bruikbaar is. De basis van de huisstijl is zwart-wit. Daar waar extra kleuren nodig zijn, bijvoorbeeld op de website, hebben we een drietal steunkleuren geselecteerd.

Mijn bedrijfsnaam vertelt wie ik ben en wat ik doe. De huisstijl, maar zeker ook de daarbij geformuleerde pay-off vertelt hoe ik dat doe: ‘overzie innovatie’.  Complexe en onzekere materie snel op kunnen nemen, hoofd en bijzaken kunnen scheiden en vervolgens op zodanige wijze aan klant en team overbrengen dat dit tot succesvolle projecten leidt.

Volgers van Simon Sinek zullen direct signaleren dat de ‘what’ en de ‘how’ hiermee benoemd zijn, maar dat de essentiële onderliggende ‘why’ ontbreekt. Het ‘waarom’ is er zeer zeker, maar ga ik binnenkort in een nieuwe blog behandelen.

toe-doet-4
toe-doet-5
toe-doet-6