Skip to content

Fantastisch Falen

Slechts een klein deel van de goede productideeën haalt ook de introductie op de markt. En daarvan leidt ook maar een beperkt aandeel uiteindelijk tot succes. En toch blijven we, kan ik uit eigen ervaring zeggen, proberen onze hersenspinsels te ontwikkelen. Er is namelijk weinig dat zo veel energie en inspiratie geeft als het uitwerken van een goed idee! Met een glimlach blader ik dan ook wel eens door mijn projectmappen vol productideeën die niet ‘de kip met de gouden eieren’ bleken te zijn. Van een verpakking met vijf appels (voor elke werk-/schooldag één; Apple@Work / Apple@School) en reclame op de onderzijde van frisdrank- en bierflesjes (Bottomliners) tot een prefab ‘panicroom’ en verse relatiegeschenken (Groentecadeau); het gaat alle kanten op!

falen-1

Zelfs de meest gerenommeerde ondernemingen schieten niet altijd raak. Het internet staat vol met hilarische voorbeelden van producten die de verwachtingen allesbehalve waarmaakten. Te duur, te vroeg, niet functionerend of soms zelfs ronduit gevaarlijk! En dan zijn dat alleen pas de producten die de markt wél haalden. Laat staan wat er bij dergelijke bedrijven ‘op de tekentafel’ al sneuvelt. Enkele voorbeelden.

falen-2

Met Sony’s succesvolle Playstation uit 1994 ging de gamende wereld over van cardridges naar CD’s en DVD’s. Toch had Philips 3 jaar eerder met de CD-i een soortgelijk product op de markt gebracht. Door samen te werken met o.a. Sony en Matsushita hoopte Philips een soortgelijke succesvolle standaard neer te zetten als met de audio CD. Dat Sony uit deze samenwerking stapte, was al een teken aan de wand. De beperkte titelcatalogus en de hoge prijs (meer dan 1.000 gulden voor een console) deden het product uiteindelijk de das om.

Dat een product ook té goed kan zijn, bleek na de introductie van wasmiddel OMO Power in 1993. Onder druk van de wasmiddelenoorlog met o.a. producten als Ariel Ultra hadden de wetenschappers van Unilever een geheel nieuw chemisch wasprocédé bedacht. Toen concurrent Proctor & Gamble echter OMO Power liet onderzoeken door o.a. TNO bleek dat het wasmiddel zo sterk was, dat het gaten in textiel kon veroorzaken!

falen-3

Soms zijn gebruikers in zulke mate aan hun product gehecht, dat geen enkele verandering acceptabel is. Misschien wel het bekendste voorbeeld is ‘New Coke‘ uit 1985. Een teruglopend marktaandeel en onderzoek dat er op wees dat consumenten de zoetere smaak van concurrent Pepsi prefereerden, deed Coca Cola besluiten haar recept aan te passen. Een gigantische introductiecampagne mocht niet baten en al na drie maanden werd ‘Coca Cola Classic’ terug op de markt gebracht. De verkoopboost die dit gaf, deed zelfs de vraag rijzen of New Coke niet een marketingstunt was geweest om het oorspronkelijke product te promoten. Dit werd overigens ontkent door Coca Cola.

Zelfs bij het grootste bedrijf van de wereld, Apple, is niet elke introductie raak. Zo deed Apple Maps, de navigatieapp die moest concurreren met bijvoorbeeld Google Maps, na de introductie in 2012 de wenkbrauwen fronsen. Sommige plaatsen ontbraken volledig (zoals het Engels Straford-Upon-Avon), lagen op de verkeerde plaats (Pontyridd in Wales) of werden verkeerd gespeld (het Oekraïnse Kiev werd Kylv). In sommige gevallen werd het ronduit gevaarlijk, zoals bij het Australische Mildura, dat middenin een verschroeiend hete woestijn werd geprojecteerd. Hier moesten zelfs mensen worden gered. Of het extra vliegveld in de buurt van Dublin dat werd getoond op de plaats van een publieke boerderij met de naam ‘Airfield’. Het noopte Apple tot het aanbieden van excuses en het doorvoeren van vele aanpassingen. Ook kostte het enkele vooraanstaande medewerkers van Apple Maps hun baan. Toch is de app ondertussen een succesvol onderdeel van IOS.

falen-4

Toch rijst bij mij de vraag of commercieel rendement altijd de graadmeter voor een geslaagd idee. Natuurlijk moet de schoorsteen roken en is het een bevestiging als ‘de markt’ het idee omarmt door er ook voor te willen betalen. Toch kunnen ‘mislukkingen’ op andere manieren succesvol worden of met een grote omweg de markt alsnog overtuigen. Een reden tot opgeven is het in ieder geval niet! De naam van het befaamde smeermiddel WD-40 staat niet voor niets voor ‘Water Displacement – 40th attempt’. Of neem de noppenfolie die we allemaal kennen als verpakkingsmateriaal. Ooit ontstaan toen de uitvinders een mislukte poging deden een muurbehang met reliëf te ontwikkelen! Hoewel het een nipt kostendekkend project bleek te zijn, had ik bijvoorbeeld mijn avonturen met streekbier Westlands Goud nooit willen missen. Hoe een ‘geintje aan de bar’ kan uitgroeien tot een regionaal begrip, mij menig wijze les over ondernemerschap leerde én na 13 jaar nog altijd op de markt is; onbetaalbaar!

Bron afbeeldingen: Wikipedia