Skip to content

Zonne-energie in een nieuwe rol

De pilot voor de Solar Transfloormer gaan we uitvoeren op één van de sportvelden van Sportpark Hoge Bomen. Dit sportpark in Naaldwijk is de thuislocatie voor tientallen sportverenigingen, waaronder RKVV Westlandia. Het park biedt faciliteiten voor vele sporters, maar ook voor cultuur zoals toneel.

Met TinT, het ontwikkelbedrijf waar ik in participeer, zijn we 1 van de 5 trotse winnaars van de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties, uitgereikt door het Ministerie van VWS en Sportinnovator. Dit betekent dat wij de komende periode aan de slag gaan met de ontwikkeling van Solar Transfloormer.

zonne-energie-1

Samen met 5 collega-ondernemers vorm ik Techniek in Tuinbouw, kortweg TinT. We zijn allen actief als dienstverlener in diverse sectoren en gebruiken TinT om onze eigen ideeën te ontwikkelen. Zo was daar een jaar of wat geleden de Transfloormer, gepatenteerde machine om sportvloeren op te rollen en af te dekken. Op deze wijze kunnen sporthalen op eenvoudige wijze multifunctioneel worden ingezet.

Hoewel geoptimaliseerd voor sporthallen, is Transfloormer natuurlijk vooral een methode om grote vlakken in één keer op te rollen. Dus ook andere, flexibele vloeren en folies kunnen eenvoudig worden opgerold; zo ook thin film zonnepanelen. Omdat onze activiteiten zich toch al op sportaccommodaties richtten, was het idee kunstgrasvelden tijdelijk af te dekken met zonnepanelen een logisch vervolgidee. Zowel in de zomerstop als op werkdagen liggen deze velden vaak ongebruikt in de zon. Waarom dan niet deze ruimte meervoudig benutten als ‘zonnepark’? Dit idee lag al enkele jaren uitgewerkt op de plank, wachtend op een geschikt collectief om (letterlijk!) uit te rollen.

zonne-energie-2

Voorgenoemde Challenge was letterlijk gericht op ‘innovatieve energiebesparings- en opwekkingsmethoden die gaan bijdragen aan energieneutrale sportaccommodaties’. Een belangrijk vraagstuk dat werd neergelegd was: ‘Hoe kan ruim 1000 hectare kunstgrasveld waarop overdag nauwelijks gesport wordt, ingezet worden om duurzame energie op te wekken zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden om te sporten?’. En daarbij ook nog eens het verzoek om hiertoe geen ‘standaard’ methoden en technieken te gebruiken. Een kolfje naar onze hand, dachten wij! En we besloten ons in te schrijven. We zijn hierin samen opgetrokken met Arthur Zuijderwijk; producent van sportprogramma’s én (uiteraard) Westlander.

zonne-energie-3

Samenwerking met overheden en sportverenigingen was een eis vanuit de Challenge. Daarom gingen wij het gesprek aan met RKVV WestlandiaHV Westland en onze eigen gemeente met het idee het prototype te ontwikkelen voor het sportpark De Hoge Bomen in Naaldwijk, waar de betreffende verenigingen gevestigd zijn. Alle partijen zegden hun medewerking volmondig toe, waarmee het project een echt ‘Westlands Feestje’ aan het worden is!

zonne-energie-5

Dit resulteerde in het concept voor de Solar Transfloormer. Geïntegreerd in boarding of tribune, rollen de zonnepanelen autonoom uit zodra de velden niet gebruikt worden. Eén kunstgrasveld is genoeg om het hele sportpark van elektra te voorzien. Geen horizonvervuiling met zonneparken of windturbines, maar gewoon binnenstedelijke ruimte optimaal benutten. Zelfs leden en sponsoren zonder eigen dak voor panelen kunnen worden betrokken. Gebruiken zij binnenkort bijvoorbeeld groen-witte stroom?

In overleg met verenigingen en gemeenten, is de definitieve locatie van het prototype bepaald. De onderliggende haalbaarheidsstudie is aangevangen en de gesprekken met potentiële projectpartners zijn opgestart. We mogen dan creatieve techneuten zijn, om een product als dit succesvol te ontwikkelen en exploiteren, is méér expertise nodig. Met name op het gebied van (thin film) solar, sales en marketing zijn wij daarom op zoek naar partijen de met ons de handen ineen willen slaan om van Solar Transfloormer een succes te maken. Interesse? Meld je aan via bart@tint-bv.nl.

zonne-energie-6
zonne-energie-4