Skip to content

R&D manager a.i. stelt lichaam beschikbaar voor onderzoek

De auteur van deze blog, Herman Poos. is van origine (voetbal) journalist. Leidde ook voetbalorganisaties in binnen- en buitenland, maar weet sinds 2004 dat hij in de wieg is gelegd voor innovaties. De laatste jaren heeft hij zich daarbij vooral toegelegd op de domeinen duurzaamheid, gezondheidszorg en talentontwikkeling.

Als innovatiepromotor is hij bedenker van de MKB Innovatie Top 100 en mede grondlegger van het Innovatiekabinet van de KvK. Het ‘kabinet’ bestaat uit ondernemers, wetenschappers en opiniemakers die inspiratie en inzichten geven over wat ons te wachten staat als ondernemer, burgers en organisaties.

Vanaf 1 september 2016 heeft Herman Poos zich als innovatiecoach verbonden aan directeur-eigenaar Rob Baan bij Koppert Cress die als ambitie heeft Nederland te laten uitgroeien tot de gezondste delta ter wereld.

Deze blog verscheen eerder op de website ‘Mijn Droom Baan’ van Herman Poos.

Bart van Meurs is een van de vele inspirerende collega’s bij Koppert Cress. Hij is altijd nieuwsgierig en bereid zijn enthousiasme en kennis te delen. Als interim manager research & development heeft Bart zijn lichaam ‘ter beschikking’ gesteld aan zijn afdeling voor onderzoek naar gezondheid. En dat triggerde mij natuurlijk.

De achterliggende gedachte dat Bart dit doet is de droom van eigenaar Rob Baan om van Nederland de gezondste delta ter wereld te maken. En voeding speelt daarin een cruciale rol. ,,Ik wil mijn team creatief uitdagen ook zelf met dit onderwerp bezig te zijn. En als dit ook nog kan leiden tot nieuwe producten en diensten dan is het helemaal gaaf natuurlijk.’’

Zijn collega en plantenfysioloog Sandra de Jongh heeft zich opgeworpen als zijn coach. Zij heeft tal van beschikbare attributen ingezet om Bart door te lichten zodat de glucose, hartslag, bloeddruk, vocht en gewicht (123 kg schoon aan de haak!) tot achter de komma in kaart is gebracht. Deze 0-meting is inmiddels het vertrekpunt geworden om gezond(er) te worden.

,,Ik heb mijzelf tot doel gesteld 10.000 stappen per dag te zetten. Daarbij is ook een fiets achter mijn bureau gezet zodat ik ook op een drukke kantoor dag genoeg beweging heb. Ik kan zeggen dat dit nu al verslavend werkt, maar ook andere collega’s willen hier niet voor onder doen.’’

Een tweede interventie wordt het eetpatroon van Bart aan te passen: minder of geen glucose, nauwelijks zout en zo min mogelijk vet. ,,In ons gezonde bedrijfsrestaurant Rob & Bob wordt daar al rekening mee gehouden,  maar het wordt natuurlijk nog uitdagender wanneer we ons assortiment daarop kunnen aanpassen.’’

Ook de ambitie van Koppert Cress de vitaliteit bij de medewerkers te verhogen, volgt Bart met grote interesse. ,,Het lijkt mij mooi die effecten ook in kaart te brengen. Bij vaste medewerkers is soms nog wat weifeling om daaraan mee te werken, maar ik ben ZZP-er en heb minder moeite mee deze privacy gevoelige gegevens te delen.’’

Rob Baan en collega Rik de Lange doen inmiddels graag mee met dit initiatief. En na vandaag ook ondergetekende als innovatiecoach van Rob Baan!

In deze film demonstreert Bart hoe hij werkt (aan zijn gezondheid….)