Skip to content

Duurzaamheid werkt

Deze column is op 29 augustus 2018 verschenen in de WePeople Talentenkrant, thema Duurzaamheid. WePeople is de regionale vacaturebank voor de regio Westland.

Nederland behoort tot de minst duurzame landen van Europa, lezen we al jaren in de krantenkoppen. Toch is er in ons land minimaal één sector die juist wel het goede voorbeeld geeft op het gebied van duurzaamheid: onze eigen glastuinbouw. Daar wordt gewerkt aan duurzaamheid zonder de geur van geitenwollen sokken, maar met de ‘D’ van Doen!

In de tuinbouw laten duurzame en economische motieven zich vaak juist wél combineren. Ik denk dat dit komt omdat telen uiteindelijk terug te brengen is tot één, essentieel proces: de groei van een plant. Efficiënt omgaan met de daarvoor benodigde grondstoffen; licht, water, CO2 en warmte, zit dan ook in het DNA van de kweker. ‘De plant liegt niet’ zeggen zij terecht. Als één van genoemde parameters onvoldoende aanwezig is, heeft dit direct negatieve gevolgen voor de groei en daarmee de productie van bijvoorbeeld tomaten of rozen.
WKO-03

Foto: Bart van Meurs, tezamen met klant Stijn Baan tussen de duurzame installaties van Koppert Cress

Tuinbouw is ultiem schaalbaar, waardoor er snel groot kan worden gedacht. Hoogwaardige techniek speelt hierin een sleutelrol. Als iets functioneert op één vierkante meter, dan is opschalen naar vele hectares slechts een kwestie van tijd. Daarom boren we naar kilometers diepte voor aardwarmte. Daarom leggen we pijpleidingen aan vanuit de Rotterdamse haven voor de benutting van (afval) CO2. Daarom recirculeren we gietwater om elke druppel water en nutriënten te gebruiken. En daarom gebruiken we efficiënte LED belichting om om het zonlicht aan te vullen daar waar nodig. Stuk voor stuk technische hoogstandjes.
 
Toch werd ik in mijn tijd als student op de TU Delft nog wel eens meewarig aangekeken als ik trots vertelde over de high tech glastuinbouw in ‘mijn’ Westland. Ondertussen heb ik als productontwikkelaar jarenlang in de keuken mogen kijken bij klanten als Koppert Cress, WPS en Hortilux; allemaal wereldtoppers op hun vakgebied. Ik durf daarom veilig te stellen dat de duurzame glastuinbouw een uitdaging biedt voor élke techneut. Vacatures genoeg bij kwekers en toeleveranciers; pakken die kans, zou ik zeggen!

Kortom: Duurzaamheid werkt; zeker in de glastuinbouw!
Duurzaamheid-werkt-2

Bron: De talentenkrant van WePeople