Skip to content

De groene vingers van automatisering

Sinds 2016 doe ik regelmatig projecten bij WPS. Meestal leid ik de projecten zoals hier bij ‘Potplanten logistiek’, maar ook als interim manager operations heb ik WPS geholpen. Voor meer informatie over de projecten, kun je kijken bij het kopje ‘projecten’ in het menu.

Onlangs verscheen in ‘Trends in automation’ (2e editie 2018), een artikel waarin het project ‘potplanten logistiek’ van WPS werd behandeld. ‘Trends in automation’ is het klantenmagazine van Festo Nederland. Hieronder zijn een aantal passages uit het artikel te lezen. 

“‘We Provide Solutions’ is de afkorting van WPS uit De Lier (Westland). Dit bedrijf ontwikkelt en bouwt logistieke systemen voor de glastuinbouw met een hoge graad van automatisering. Zo is in de lente van 2018 een lijn geleverd aan een Deense klant waarmee potplanten volledig automatisch hun route doorlopen: ‘van stek tot vrachtwagen’. Eén van de laatste units in die route vult trays en omwikkelt deze met een folie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de elektrische motiontechnologie van Festo. Daarnaast ondersteunden Festo-specialisten bij het verbinden van de actuatoren met de Beckhoff besturing.”

“Bart van Meurs: “Je begint dan eerst met het ‘afpellen’ van de omvangrijke opdracht en ontwikkelt op basis daarvan de diverse deeloplossingen die je vervolgens weer combineert. Dit specifieke systeem begint met een mobiele tafel waarop planten staan waarvan het teeltstadium gereed is. Deze tafel beweegt zich naar een robotarm met acht grijpers die met behulp van sensoren de planten ‘opzoekt’; door de tijd verschuiven de potten immers en staan hiermee niet precies op de voorgedefinieerde positie.

In het laatste station wordt de volledige tray omwikkeld met een folie die de planten beschermt tijdens het transport tegen mechanische én klimatologische belasting. “Een complex station”, weet Bart van Meurs. “Ten eerste hebben we extreem weinig ruimte om het proces uit te voeren wat betekent dat hier gebruik is gemaakt van de beschikbare hoogte. Wanneer de tray op ongeveer 1 meter hoogte met planten het inpakstation binnenkomt, zakt hij in een speciale houder naar beneden waarna hij wordt omwikkeld met een folie. Ook hierin is een omdenkstap nodig geweest. Zo werd vroeger éérst de tray omwikkeld met hard folie en daarna pas de planten geplaatst. In een geautomatiseerd systeem is dat praktisch onmogelijk; door de volgorde te wisselen komen we echter uit op hetzelfde eindresultaat.””

GROENE-VINGERS-AUTOMATISERING