Skip to content

Innoveren met de poten in de klei

‘Innovatie’; een vloek en een zegen in het MKB, waar ik mijn opdrachtgevers vind. Kleine organisaties, korte lijnen en snelle besluitvorming zijn enerzijds een perfecte voedingsbodem voor snelle innovaties. Anderzijds hangen veel bedrijven aan een handje vol vakmensen en ligt ‘teren op oude successen’ op de loer. ‘Het gaat toch goed zo?’ is een veelgehoord credo. Het behoeft geen uitleg dat ik hierover een iets andere mening ben toegedaan; stilstand is nu eenmaal achteruitgang in deze snel veranderende wereld.

Soms kom je tijdens projecten gelijkgestemden tegen. Tom Baremans is er zo eentje. Beiden zijn we echte ‘projectenmannen’ die als zelfstandigen door MKB’ers worden ingehuurd als projectleider. Met zijn achtergrond als bedrijfskundige is Tom meer op ‘processen’ gericht, terwijl ik me uiteraard meer op de ontwikkeling van ‘producten’ richt. Echter voor ons beiden is ‘innovatie’ de kern van ons werk. Niet zo gek dat Tom bovenstaande visie op innovatie in het MKB met mij deelt.

101985110_145626523707748_7458357254242194313_o

We komen beiden regelmatig bedrijven tegen die een beetje zijn ‘vastgeroest’ in hun bedrijfsactiviteiten. Stuk voor stuk bedrijven die hun sporen hebben verdiend, maar daarin ook een beetje ‘zijn blijven hangen’. Vaak wordt er dan heil gezocht in van die ‘van boven opgelegde’ missie/visie sessies of voordrachten van wijsneuzen met allerlei theoretische modelletjes, die in de praktijk toch niet zo letterlijk worden gebruikt.

Tom en ik vinden dat dat anders kan en hebben onze eigen innovatieworkshop samengesteld. Met de nadruk op ‘work’; écht aan de slag dus! Weg met de theorieboeken, handouts, laptops, vergaderzalen en beamers; samen innoveren met de poten in de klei! Maar vergis je niet: hoewel we allebei overtuigd aanhanger zijn van de Westlandse ‘aanpakkersmentaliteit’ en ‘dure woorden’ graag voorkomen, vormt onze beider academische achtergrond en jaren van ervaring de basis van de workshop.

We starten met een ‘bakkie’ met de opdrachtgever: een kennismakingsgesprek om de doelstellingen te bepalen. Met een team van 4 tot 12 personen uit het bedrijf gaan we vervolgens een dagdeel aan de slag. Lang genoeg om de diepte in te gaan, maar kort genoeg om ieders aandacht erbij te houden. De workshop vindt plaats op (hoe kan het ook anders!) een inspirerende, Westlandse tuinbouwlocatie, waar de handen als vanzelf uit de mouwen gaan. Competitie vinden wij een belangrijk middel om iedereen uit te dagen mee te doen. Quizzen en challenges vormen dan ook de kern van de workshop. Ze worden geïllustreerd met sprekende voorbeelden uit de hele wereld, maar vooral ook ‘van dichtbij’; bedrijven uit regio of sector die allen kennen.

Als de workshop met een borrel is afgesloten, is niet alleen iedereen wakker geschud, maar gaat het team ook naar huis met concreet uitgewerkte ideeën die direct ‘op de zaak’ kunnen worden toegepast. Uit het oog is voor ons uiteraard niet uit het hart: een maand na de workshop wordt er via Microsoft Teams met de deelnemers teruggeblikt en kunnen we de implementatie van de ontwikkelde ideeën nog een zet de goede richting op geven.

Onlangs mocht het team van Vamos Support, Tom’s eigen bedrijf, het spits afbijten door als proefpanel voor de innovatieworkshop te fungeren. Een geslaagde middag voor de deelnemers en voor ons de kans de puntjes op de i te zetten. Onze handen jeuken om ook bij andere bedrijven aan de slag te gaan. Interesse in een stevig potje innovatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via t.baremans@vamossupport.nl of info@bartvanmeurs.com.