Skip to content

#komtgoed

Mensen die mij kennen weten dat ik, ondanks al die mooie, technische innovaties, vaak de Honselse Feestweek ‘mijn mooiste project’ noem. En dat meen ik ook echt. Niet zo zeer wat we doen (vijfdaags dorpsfeest in Honselersdijk organiseren) of waarom we het doen (7.500 Honselersdijkers de mooiste week van het jaar bezorgen). Maar vooral om hoe we dat doen. Het is uniek om met een club van tientallen vrijwilligers jaarrond samen te werken louter en alleen op basis van positiviteit en kansen. ‘Het kan wél’ in plaats van ‘ja maar…’ en: ‘wat wil & kun je?’ in plaats van ‘wat moet er gebeuren?’ Zo kon een eenvoudig ‘rondje om de kerk’ in een paar jaar tijd uitgroeien tot een origineel, uitbundig, maar bovenal ‘dorps’ feest voor alle Honselersdijkers. Niet voor niets is onze lijfspreuk: ‘#komtgoed’.

Ook voor 2020 lagen er weer prachtige plannen klaar. Totdat Corona in maart roet in het eten gooide. Prioriteit voor de volksgezondheid (logisch!), geen vergunningsplichtige evenementen en onze trouwe sponsoren opgezadeld met een economische uitdaging van jawelste.

komt goed feestweek honselersdijk
Image00001

Toch zouden we onszelf niet zijn, als we deze huizenhoge uitdaging niet aangingen! Op gepaste afstand staken we de koppen bij elkaar en gingen terug naar de kern: ‘waarom doen we dit?’ Zoals vermeld: ‘om 7.500 Honselersdijkers de mooiste week van het jaar te bezorgen’. Juist dat was voor ons een reden om wél een Feestweek te gaan organiseren. Een online feestweek wel te verstaan. Het dorp verdient iets positiefs in deze rare Corona-tijden. Uiteraard alle Corona-maatregelen respecterend en zonder een beroep te doen op onze trouwe sponsoren. Feestweek TV was geboren! 5 dagen live TV voor alle Honselersdijkers. Direct kwam de Honselse kansenmachine op stoom en in amper 2 maanden tijd werd iets unieks uit de grond gestampt:

Image00004
Image00010 (2)
 • Bar de Burcht van comitélid Frank Heijneman is onlangs opgeknapt (nog niet eens open!) en werd belangeloos beschikbaar gesteld als studio!
 • Als ‘jonkie’ was ie een tijdje bij de website van de Feestweek betrokken. Ondertussen een paar jaar jaartjes ouder heeft Lance Kooij met compagnon Brent Poleij een geweldig videobedrijf (Brance Media) en zij besloten ‘volle bak’ de schouders te zetten onder de videoproductie.
Image00046
 • Rondvraag leverde twee bands op die wilden komen optreden in de studio: West Pack en Source.
 • Voor de geluidsapparatuur, DJ sets en uiteindelijke presentatie van de doldwaze finaleshow werd de ‘beste DJ van het Westland’, Rob van Veen (Rovents), gestrikt.
 • De vaste speakers van de wielerronde (John Vingerling) en Bar de Burchtloop (Richard Vroom) werden gebombardeerd tot presentatoren van talkshows over respectievelijk wielrennen en hardlopen.
 • In de studio gingen de beste wielertrimmers van Honselersdijk met elkaar de strijd aan op de originele fietsen van TV proramma Holland Sport. De titel kon niet missen: ‘Honsel Sport’ uiteraard!
Image00010
 • Zowel de Wielerronde (Zwift) als Bar de Burchtloop (Strava) werden geheel online gehouden.
 • Een webserver voor de livestream of een grafisch werkstation voor de videobewerking of de hele studio van een alarmsysteem voorzien? Telefoontjes naar respectievelijk Worldstream, Veneco en HG Security waren genoeg om het te organiseren.
 • Vrouwen (Tamara) en dochters (Amber) van comitéleden meldden zich spontaan aan als omroepster voor de middagprogrammering.
 • Geen informatievoorziening zonder gebarentolk meer tegenwoordig, sinds het succes van Irma Sluis, dus ook het Honselse 6 uur Journaal werd ‘getolkt’ door Saskia Merks; al 16 jaar gebarentolk.
 • Geen dure krant dit jaar, maar een eenvoudige programmaflyer. Maar wel even de Honselse Scouting die ‘m zonder moeite in 3.000 brievenbussen laat ploffen!
 • Geen activiteiten in ‘de reële wereld’? Toch wel: de basisscholen zijn gelukkig weer open en stonden te popelen om het Fietsen versieren (Cor de Bruin bedankt!) en de workshops te hosten. Dit alles onder de bezielende leiding van gloednieuw comitélid Debbie van den Bos.
 • Onze sponsoren hebben we niet benaderd, maar wel in het zonnetje gezet: als erehaag waren alle sponsordoeken de hele week langs de Nieuweweg te zien.
 • Hoewel wij geen partijen benaderden, benaderden bedrijven ons wél. Naast al die genoemde bedrage in natura, hebben ook diverse partijen financieel een duit in het zakje gedaan. Fenomenaal!
Image00022

En? Zat Honselersdijk hier op te wachten? De cijfers spreken boekdelen! Via 800 tot 1.000 apparaten per dag werd er in totaal meer dan 400 uur naar Feestweek TV gekeken! En dan hebben we het nog niet eens over 80 teams in de Honselse online Pubquiz van Quiz Brothers, 54 deelnemers aan de Strava Burchtloop en al die honderden kids die fietsen versierden en workshops deden!

Honselersdijk bedankt! Hoewel we ernaar uitkijken volgend jaar weer de feesttent neer te zetten en een vol Wielerpeleton het parcours op te sturen, was dit een onvergetelijke ervaring. Speciale dank aan de ‘crew’ die zich in De Burcht een week lang drie slagen in de rondte heeft gewerkt: Lance, Brent, Ben, Jasper, Leroy en Pim: jullie zijn toppers! Dat geldt uiteraard ook voor al die andere vrijwilligers die ik niet heb genoemd. En zo zie je maar weer: het #komtgoed.

De uitzendingen van Feestweek TV zijn binnenkort terug te kijken.

Image00042
107098143_3333636980060997_2945276773274759684_n